Duże zróżnicowanie etniczne sprawia, że kuchnia birmańska jest bardzo bogata i może pozytywnie zaskoczyć podróżników, tym bardziej że posiada wpływy sąsiedniej Tajlandii, Chin czy nawet Indii. Wpływają na nią także religie, ponieważ wyznawcy buddyzmu nie jedzą wołowiny, a islamu nie spożywają wieprzowiny. Ogólnie wszystko jest bardziej słone, ostre i słodkie niż w Europie, a curry można dostać w kilkunastu wariantach. Typowym daniem jest przykładowo zupa rybna mohinga. W Birmie popularne są herbaciarnie i małe stoiska na ulicach pełniące funkcje ośrodków życia społecznego. W większości miast można znaleźć restauracje chińskie, a także zwracające uwagę pijalnie piwa.
Podstawowym składnikiem kuchni jest ryż htamin podawany pod różnymi postaciami, szczególnie jako smażony ryż tamin kyaw. Szerokie zastosowanie mają dania z ryb, a w prawie każdym posiłku można znaleźć curry zarówno pikantne, jak i słodkie. Szczególnie egzotycznie prezentują się sałatki, w skład których wchodzą rozmaite warzywa, owoce, ryby i mięsa. Nie brakuje w nich też orzechów, nasion, przeróżnych sosów i całej gamy przypraw. Przykładem może być lahpet z piklowanej herbaty. Praktycznie wszędzie można kupić makaron w różnej postaci. Natomiast dodatkowe składniki podawane są najczęściej na osobnych miseczkach.
ngapi – pasta ze sfermentowanej ryby lub krewetek
wa-tha-hin – curry z kurczaka
hin thote – masa z mięsa i mąki, zawinięta w liść bananowca
khauk swe thoke – sałatka z makaronu, krewetek, kapusty, marchwi, orzechów, sosu rybnego
mohinga – makaron w bulionie rybnym z cebulą, czosnkiem, imbirem i jajkiem
myi shay – makaron ryżowy z kurczakiem
Z kuchni chińskiej pochodzi tofu i sos sojowy, a z indyjskiej samosa. Ze znalezieniem potrwa nie będą mieli problemu wegetarianie, szczególnie w restauracjach indyjskich i nepalskich. W Birmie nie ma najmniejszego problemu z dostępem do owoców, wszędzie można kupić banany, awokado, ananasy, mango czy arbuzy, niemniej warto zainteresować się rambutanem, mangostanem, smoczymi owocami czy durianem. Przy zamawianiu ciasteczek warto zwrócić uwagę czy będą miały nadzienie kokosowe, bananowe, czy może rybne lub krewetkowe. Wypada także zjeść galaretkę agarową na bazie tapioki, sago i mleka kokosowego – shwe yin aye.
Praktycznie wszędzie można napić się aromatycznej herbaty serwowanej nawet za darmo. Natomiast wśród alkoholi dominuje brandy, rum oraz piwa Mayanmar Beer i Mandalay Beer. Pysznym napojem orzeźwiającym jest sok z trzciny cukrowej chang yeh oraz wersja z jogurtem dain jin tinyet yeh neq.
Tresc opisow dostarczana przez merlinx.